Wednesday, January 27, 2010 0 comments By: DAMAI IMPIAN D'BANGI

JOM SENAMROBIK NAK?

Lega dan seronok rasa hati bila aktiviti senamrobik dekat klinik kesihatan depan rumah aku dah bergerak semula. Punya lamanya bercuti sejak bulan puasa tahun lepas, raya dan on and off akibat cuaca. Bila hujan petang jawabnya kensellah program.

Sebenarnya semua warga BBBangi dijemput bersenamrobik sama bermula pukul 6.00 ptg hingga lebih kurang 7.00 ptg. Hari yang ditetapkah ialah pada hari Rabu dan Jumaat. Pada asalnya peserta yang sangat-sangat diharapkan hadir ialah para pesakit yang datang ke klinik untuk mendapatkan rawatan penyakit seperti darah tinggi, kencing manis, kolesterol tinggi dan obesiti. Melihatkan kehadiran yang mendukacitakan lalu dijemput kepada sesiapa yang sudi dan berminat.

Pada asalnya aku yang tercongok depan klinik ni pun tak tau cerita. Walaupun sebenarnya dah beberapa tahun ia bermula. Bila terdengar muzik berkumandang, ada lagu poco-poco, lagu Arab, lagu Siam, rentak zapin, dangdut dan sebagainya naik pelik juga. Bila jenguk rupanya ada orang tengah bersenam dipimpin seorang lelaki macho, staf klinik drebar ambulan lagi. Tapi, tunjuk ajar dia kira pro sebab selalu kena pergi kursus senamrobik anjuran kementrian kesihatan. Wow! Cam seronoknya, nak join segan ingatkan untuk staf klinik kesihatan tu aje.

Akhirnya bila suatu hari dipelawa oleh peserta tetap program tu apa lagi, diam tak diam dah hampir tiga tahun kita join the club. Kalau dulu badan dan sendi-sendi selalu sakit-sakit kini adalah lembutnya. Andai tubuh badan dulu tergolong mereka yang digelar obesiti, kini ada juga mulut manis yang menegur kita nampak susut sikit. Pendek kata tak rugilah kalau ada sesiapa yang berminat.

Dahlah FOC- Percuma, tak payah jadi ahli kelab atau ke gym. Cakap pasal gym, kepada sesiapa yang tak ada kerja pagi-pagi tu, lepas hantar anak ke sekolah bolehlah singgah klinik. Anda boleh mendaftar untuk menggunakan kemudahan peralatan dalam gym kecil secara percuma dan bersenamlah sambil mengeluarkan peluh dan dapat pula menjaga kesihatan. Ia terbuka kepada semua baik lelaki mahupun perempuan. Bagi yang berminat silalah ambil kesempatan. Kepada yang malas rajin-rajinlah mencipta alasan.

Aku promote ni pun bukan dapat wang ikhsan atau royalti, sesaja nak bagi meriah sebab setakat ni ramai juga yang join datang dari pelbagai seksyen dan area sekitar Bangi. Kategori umur pun menarik sebab kebanyakannya yang hadir ialah mak orang yang dah vateran dan yang selalunya pasti dah mewarisi anika ragam penyakit. So... sesiapa yang rasa tulang temulang dan urat saraf dia tak akan patah dan putus bila bergoyang ikut rentak yang rancak, jemputlah ya join kita orang.

Anda boleh pakai apa saja jenis pakaian yang selesa, asalkan menutup aurat dan kasut sukan. Jangan seksi sangat, sebab ada juga mak orang yang berani mati seksa mata kita dengan pakai baju sendat seluar ketat. Nak tegur tak sampai hati, maklumlah dah berumur masing-masing. Kita pulak segan silu sedang dia buat dek jer. Senam-senam juga maruah kena jaga beb!

Dijamin perasaan anda akan terasa muda dan remaja bila dah tak terasa malu tatkala dah biasa menari dan berjoget mengikut tunjukajar coach. Akhirnya anda akan terasa rindu dan terkilan bila tertinggal atau tak dapat datang salah satu sessi senaman tersebut. Apa lagi, ada time jangan malu-malu dan malas-malas. Come and join the club now!
Thursday, January 14, 2010 5 comments By: DAMAI IMPIAN D'BANGI

RINDUNYA KAT KENGKAWAN BLOGGER..

Wow! Diam tak diam dah lama juga aku tak buat apa-apa kat blog ni. Terasa malas betul nak menghadap depan komputer ni. Semenjak komputer ni masuk wad, dihantar kepada sahabat suami yang minat dan agak pandai bab godeh mengodeh komputer ni maka tinggallah dia selama dua minggu di rumah orang tu. Punca penyakitnya jangan tanya aku, yang pasti bila nak pasang printer HP DESKJET F2280 All-in-One yang baru suami beli, tak pasal-pasal dia tak nak jalan. Alhamdulillah entah apa kawan tu operate dengan susah payahnya akhirnya semua dah ok.


Selama komputer ni tak boleh guna punyalah boring dan gundah gulananya anak-anak aku. Aku pulak no hal walau terasa rindu juga tak dapat tinjau cerita dan berita dari kebanyakan blog yang aku sering ikuti. Anak-anak nak main game dan sebagainya semua tergendala. Tau-tau bil MAXIS BROADBAND dan sampai minta dibayar, terasa rugilah pulak hari-hari yang berlalu begitu aje.


Ini ha baru nak duduk mengetuk keyboard, anak dah panggil mak..mak.. minta tolong hantar dia pergi sekolah. Hidung pulak sok sek..sok sek meleleh hingus kena selsema yang aku pasti berjangkit dari anak murid aku. Sepanjang cuti sekolah berbulan haritu aku ok jer, tetiba bila naik sekolah je tekak sakit, kepala berdenyut-denyut dan akhirnya aku selsema. Matapun kuyu mengantuk nak tertidur.


Harap-harap sebelum aku terlena lepas hantar anak ke sekolah ni, aku teringin jugak nak tengok gerhana matahari. Kabarnya akan berlaku kejap lagi dalam pukul 3.00 ptg. Kalau sempat boleh buat solat sunat gerhana. Bila-bila dah segar bugar nanti baru boleh curah idea yang membuak-buak ni. Maklum baru bukak sekolah macam-macam karenah cikgu-cikgu kena hadap. Apalagi layan aje la...sabor jelah cikgu.....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...